Wino to trunek znany już w starożytności. Do dziś cieszy się ogromną popularnością i jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub wykwintnej kolacji. Bardzo często butelka wina to idealny pomysł na elegancki prezent dla wyjątkowej osoby. Koneserzy i smakosze tego szlachetnego trunku są w stanie określić rodzaj i szczep, z jakiego powstało zaledwie po zapachu i małym łyku. Dla mniej wprawionych osób bardzo mogą się przydać informacje dotyczącego tego, czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje win.
Wina różnią się od siebie przede wszystkim zawartością cukru. Najmniejsza jego ilość występuje w winie wytrawnym. Jego smak jest bardzo cierpki, wyrazisty i dojrzały. W przypadku trunku półwytrawnego zawartość cukru nie przekracza 18g/l. Wina półsłodkie i słodkie mają go w swoim składzie najwięcej. Doskonale sprawdzają się one do deserów, ponieważ dodatkowo podkreślają ich smak. Wina można także podzielić ze względu na ilość alkoholu, jaką zawierają. W tym przypadku wyróżnia się wina stołowe o zawartości w granicach 9-15% oraz wzmacniane, w których zawartość alkoholu oscyluje w granicach 17-22% w wyniku dodatku destylatu.
Biorąc pod uwagę szczep winogron, który został użyty do jego produkcji wyróżnić można m.in. odmianę chardonnay, sauvigon blanc, cabernet savigion, merlot oraz pinot noir. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy i produkowana jest w innym rejonie. Jeśli mamy trudność z dobraniem odpowiedniego rodzaju wina warto znaleźć sprawdzony sklep z winami, w którym doświadczony personel udzieli pomocy.