Żadna kuchnia nie obejdzie się bez przypraw pochodzących z różnych zakątków świata. Wynika to z faktu, że dodają one potrawom pożądanego smaku i aromatu, zamieniając je w prawdziwe arcydzieła kulinarne. Absolutna podstawa to oczywiście sól oraz czarny pieprz przechowywane w szklanych bądź plastikowych pojemnikach. Obie te przyprawy posiadają uniwersalny charakter, co oznacza, że można je z powodzeniem stosować do rozmaitych dań – np. pieczonych mięs, zup, kanapek, sosów czy makaronów.
Oprócz soli i pieprzu, w domowej kuchni przyda się również bazylia, która dobrze smakuje zarówno w formie świeżych listków, jak i suszonych drobinek. Pachnie wyjątkowo intensywnie i świetnie komponuje się w szczególności z włoskimi daniami na bazie pomidorów. Co istotne, ma właściwości prozdrowotne – m.in. reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie i wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz antydepresyjne. Druga godna polecenia przyprawa to kurkuma wywodząca się z Indii. Charakteryzuje się ona lekko ziemistym posmakiem i żółtym kolorem, a pasuje nie tylko do potraw orientalnych, ale i typowo polskich (curry z kurczakiem, wegańska jajecznica, ryż z warzywami, bigos czy grillowana polędwica). Na uwagę zasługuje też z pewnością tzw. czubryca czerwona, będąca mieszanką czombru górskiego, soli, papryki czerwonej i sproszkowanych warzyw korzeniowych. Zaleca się dodawanie jej do dań tłustych i smażonych, bo znacznie niweluje wzdęcia i zgagę. Można ją kupić choćy w następującym sklepie online https://www.bioswena.pl/czubryca-czerwona-przyprawa. Oto pozostałe wartościowe przyprawy:
– kmin rzymski – kryje w sobie specyficzny, cierpko-gorzkawy smak,
– majeranek – wprost idealny do żurku czy bigosu,
– ostra papryka chili,
– oregano, imbir, liść laurowy, cynamon i wiele innych.