Hotel to obiekt o charakterze turystycznym, oferujący klientom przede wszystkim miejsca noclegowe. Musi dysponować co najmniej dziesięcioma pokojami oraz świadczyć szeroki zakres usług związanych bezpośrednio z pobytem gości (np. serwowanie jedzenia w restauracji, umożliwianie dostępu do siłowni). O klasie danego hotelu świadczy głównie liczba posiadanych przez niego gwiazdek. Im jest ich więcej, tym gwarantuje wyższy standard.
Niezależnie od klasy hotelu, powinien on oferować turystom i gościom biznesowym pokoje jednoosobowe o powierzchni co najmniej 8 metrów kwadratowych i dwuosobowe o metrażu od 10 do 18 m2. W obiektach pięciogwiazdkowych minimalna pożądana wielkość apartamentu to 25 m2. Innym istotnym wymogiem jest zapewnienie klientom komfortu termicznego (sprawne ogrzewanie), całodobowego dostępu zarówno do ciepłej, jak i zimnej wody, a także możliwości łatwego skontaktowania się z rodziną czy firmą (telefon i fax na recepcji to podstawa). Niezwykle istotną rolę odgrywa ponadto utrzymanie w pokojach i częściach wspólnych optymalnego poziomu czystości. Służy do tego profesjonalna chemia hotelowa w postaci preparatów do mycia powierzchni płaskich, skoncentrowanych środków chemicznych z systemem dozującym, neutralizatorów nieprzyjemnych zapachów oraz odświeżaczy powietrza.