Jak powinien być ubrany kucharz?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W zawodzie kucharza, jak w wielu innych miejscach pracy, panuje specjalny sposób ubioru, tzw. dress code. Strój kształtował się przez długie lata i jest obecnie dość charakterystyczny, i rozpoznawalny przez ludzi niezwiązanych z kuchnią. Odpowiednie ubranie jest bardzo ważnym elementem osoby gotującej. Nie tylko zapewnia bezpieczeństwo i higienę pracy, ale także sprawia, że kucharz wygląda profesjonalnie. Wszystko to jest ważne dla całościowego odbioru lokalu przez klientów i zachowania odpowiednich standardów. Co w takim razie musi wchodzić w skład stroju kucharskiego, który każdy szef kuchni powinien posiadać?

Bluza kucharska to podstawa

Wśród wszystkich elementów ubioru bluza kucharska stanowi najważniejszy z nich. Jej rolą jest nie tylko zapewnienie odpowiedniego, schludnego wyglądu pracownikowi kuchni, ale przede wszystkim ochrona. Kucharze codziennie obcują z gorącą wodą, olejem oraz parą. Są więc narażeni na niebezpieczne poparzenia oraz zachlapania. Bluza powinna być wykonana z dobrego, odpornego materiału, aby zapewnić odpowiedni stopień bezpieczeństwa. Produkty takie znaleźć można na, chociażby https://arthaft-sklep.pl/pl/c/Bluzy-kucharskie/64. Bluzy kucharskie dostępne są w różnych krojach i kolorach, dzięki czemu każdy odnajdzie coś dla siebie.

Czego jeszcze potrzebuje kucharz?

Poza bluzą kucharską ważnymi elementami garderoby są fartuch i czapka. Zabezpieczają one bluzę przed zabrudzeniem oraz chronią włosy. Dobrze, aby kucharz czuł się w stroju swobodnie i komfortowo. Wtedy praca staje się łatwiejsza i bardziej efektywna, a klienci zadowoleni ze świadczonych usług.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*