Czarnuszka, której niezwykłe właściwości odkryto już w starożytności może być stosowana zarówno wewnętrznie i zewnętrznie w postaci ziaren lub oleju. Czarnuszka, która zgodnie ze swoją nazwą występuje w postaci czarnych ziarenek, ma szerokie zastosowanie jako przyprawa. Ziarna mogą być użyte w całości lub zmielone. Z uwagi na ich intensywny smak i zapach, stosuje się je głównie do dań wytrawnych. Czarnuszkę dodaje się do wypieku chleba i pikantnych ciasteczek. Możemy nią posypywać kanapki, dodawać do sałatek, serów i dressingów. Świetnie nadaje się do marynat warzywnych. Lubi towarzystwo kolendry, ziela angielskiego, tymianku i oregano. Zmielone ziarna czarnuszki z powodzeniem zastępują czarny pieprz. Możemy z nich również przygotować napar (2 łyżeczki zaparzamy pod przykryciem 15 min., a następnie odcedzamy) oraz nalewki (pół szklanki zmielonej czarnuszki zalewamy 1 szklanką wódki 40% i odstawiamy na tydzień).
Czarnuszka jest często wykorzystywana w postaci oleju – najlepiej świeżo tłoczonego na zimno. Standardowo przyjmujemy 2 łyżeczki dziennie (dorośli), dzieci – 1 łyżeczka dziennie w dawce podzielonej, najlepiej rano i wieczorem. Olej po otwarciu przechowujemy w lodówce. Ponieważ olej z czarnuszki ma specyficzny smak i zapach można dodać do dawki niewielką ilość miodu lub soku owocowego. Kuracja olejem przyjmowanym doustnie ma działanie uodparniające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, wspomaga leczenie wrzodów żołądka, działa przeciwgrzybiczo i wspomaga walkę z kamicą nerkową. Olej należy przyjmować regularnie, a efekty lecznicze są widoczne po około 2 tygodniach. Olej z czarnuszki możemy również stosować jako dodatek do sałatek (tylko na zimno), najlepiej w połączeniu z innym olejem (w proporcji 50/50). Zewnętrznie stosujemy olej na włosy, skórę i paznokcie. Równie efektywne pod względem leczniczym działanie gwarantuje także https://olejarnia-gaja.pl/ostropest-mielony/