Jak zorganizować przestrzeń w małej kuchni, aby zawsze panował w niej porządek?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W kuchni codziennie przygotowujemy kilka posiłków. Zazwyczaj rozpoczynamy od pospiesznie szykowanego śniadania, by wir dnia zakończyć powolnym gotowaniem kolacji oraz szykowaniem lunchboxów na następny dzień. By te czynności sprawiały nam przyjemność, musimy zadbać o odpowiednią organizację przestrzeni, szczególnie jeśli dotyczy to małej kuchni. Przechowywanie rozmaitych produktów żywnościowych oraz akcesoriów do gotowania ułatwią nam pojemniki, kosze, pudełka i słoiki. Płytkie organizery do szuflad umożliwią nam segregację sztućców lub noży, a większe przewiewne kosze pozwolą na kumulowanie niewielkich zapasów warzyw takich jak cebula, czy ziemniaki. 

Jakie pudełka kupić

Aby uporządkować przestrzeń, w której pracujemy z żywnością, postarajmy się kupić specjalne pojemniki do kuchni. Dedykowane systemy przechowywania zapewnią nam bezpieczeństwo użytkowania. Pamiętajmy jednak, by mimo zapewnień producenta skontrolować jakość plastiku lub wybierać modele wykonane ze szkła. Są one korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ nie wchodzą w reakcję z jedzeniem. 

Jeśli planujemy w pojemniczkach przechowywać przyprawy, kawę lub herbatę sprawdźmy także ich szczelność. Gumowe zabezpieczenie przy wieczku pozwoli nam na długotrwałe zachowanie aromatu. Do porządkowania akcesoriów nadadzą się pudełka z tworzyw sztucznych bądź kosze. W przypadku płynnych substancji najlepiej zainwestować w butelki ze stosownymi dozownikami. Ładne i estetyczne pojemniki sprawdzą się też w roli chlebaka. Szeroki asortyment dostępny w sklepach pozwoli nam na dobranie odpowiednich wersji kolorystycznych pasujących do naszego wystroju.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*