Jakie przyprawy są charakterystyczne dla kuchni indyjskiej?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni, a wszystko jest zasługą dużej ilości charakterystycznych przypraw, które dodawane są do każdego indyjskiego dania. W Indiach spożywanie posiłków jest swego rodzaju rytuałem i stanowi bardzo ważną część dnia. Dzięki bogactwu przypraw, które są źródłem wielu cennych witamin oraz składników odżywczych jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata. 

W jakie przyprawy warto zaopatrzyć swoją kuchnię?

Jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw, która kojarzy się z kuchnią indyjską jest kurkuma. Otrzymuje się ją z korzeni ostryżu, który jest kuzynem imbiru. Nadaje potrawom charakterystyczny kolor oraz delikatnie cierpką nutę. Bardzo chętnie wykorzystywana jest także kolendra, która dodawana jest do wielu dań, ale także stanowi bazę do popularnych w Indiach gotowych mieszanek przypraw, np. garam masala. W kuchni indyjskiej bardzo często używany jest także kumin, który ma podobny do kminku aromat i smak, ale jest zdecydowanie bardziej intensywny. Nadaje potrawom słodko-ostry, a jednocześnie odświeżający posmak. Hindusi do potraw wytrawnych oraz niektórych deserów używają kardamonu, który nazywany jest królową przypraw. Ma on charakterystyczny cytrynowo-korzenny smak. Dania kuchni indyjskiej można bez problemu przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w książkę kucharską oraz niezbędne przyprawy oraz gotowe ich mieszanki, które można zamówić na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniaindyjska/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*