Pakowarki próżniowe można spotkać w niemal każdym zakładzie gastronomicznym. W niektórych przypadkach znajdują nawet zastosowanie w domach. Dzieli się je na pakowarki komorowe oraz bezkomorowe, inaczej zwane listwowymi. Czym się one od siebie różnią?
Pakowarka próżniowa komorowa jak można się domyślić – opiera się na komorze, która zamykana jest hermetyczną pokrywką. Jej działanie jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić do komory opakowanie z żywnością. W jej wnętrzu wytwarza się próżnia co powoduje nagrzewanie się folii. Dzięki szybkości działania stosuje się ją w większych zakładach gastronomicznych. Do jej użycia potrzebne są specjalistyczne worki próżniowe, które można nabyć w takim sklepie online jak np. https://pakowarkiprozniowe.pl/pakowarki-prozniowe-rodzaje.
Pakowarki próżniowe bezkomorowe opierają się na działaniu listew o długości 200-550 mm. Te niewielkie urządzenia lepiej sprawdzą się w przypadku mniejszych zakładów oraz w domach. Posiadają plastikową albo metalową obudowę. Pakowarki bezkomorowe różnią się od komorowych tym, że produkt wraz z opakowaniem znajduje się poza urządzeniem. Przykłada się tu jedynie końcówkę foliowego worka, z którego odsysa się powietrze – dzięki czemu powstaje próżnia.