Pakowanie próżniowe – jak przyspieszyć ten proces?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Niekorzystny tlen

Tlen jest jednym z tych czynników wpływających na czas psucia się produktów, wywołuje on wiele niepożądanych zmian. między innymi jełczenia tłuszczów, zmianę smaku i zapachu, pozbawienie barwy, czy też utlenianie witamin i niektórych aminokwasów oraz wszystkim doskonale znane tworzenie się pleśni. Można dostrzec pewnego rodzaju paradoks, tlen bez którego życie jest niemożliwe szkodzi pokarmowi, który także jest niezbędny do życia.

Ograniczając dostęp tlenu do produktu, można wydłużyć okres przydatności do spożycia wielu artykułów żywnościowych. Zmniejszenie kontaktu produktu z powietrzem powoduje, że pozostaje on dłużej świeży i można go bezpiecznie spożywać. Hamujemy w ten sposób rozwój bakterii tlenowych oraz drożdży i pleśni powodujących psucie się żywności.

Groźny dla pokarmów jest nie tylko tlen, ale także drobnoustroje. Aby zahamować przemiany chemiczne i fizyczne, tworzące się w produktach spożywczych trzeba stosować wszelkiego rodzaju sposoby utrwalania żywności.

Niedoceniana próżnia

Najważniejszą a w zasadzie podstawową cechą pakowania próżniowego jest niewątpliwie możliwość przedłużenia przydatności produktów. Szczelnie zamknięty pojemnik bądź foliowy woreczek odcina dostęp tlenu, skutkuje to tym, że okres przechowywania pokarmów znacznie się wydłuża. Zawartość pozbawiona jest świeżego tlenu oraz innych drobnoustrojów chroniąc przed skutkami ich działalności. Inne zalety pakowanie próżniowego to:
Inne zalety to:

  • Ochrona przed bakteriami i pleśnią.
  • Jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia.
  • Produkty dłużej zachowują apetyczny wygląd i smak.
  • Estetyczne opakowanie produktu.
  • Dłuższy czas zachowania przez produkty swojego smaku i wartości odżywcze.
  • W opakowaniu próżniowym nie odparowują płyny, soki i marynaty.
  • Lepsze planowanie zakupów i zarządzanie nimi.
  • Nieograniczone możliwości, bowiem pakować można niemal wszystko –
  • owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania, ciasta itp.
  • Folia barierowa zapewnia szczelne i trwałe opakowanie.

    Jak przyspieszyć pakowanie pakowanie próżniowe ?

    Najskuteczniejszym sposobem pakowania próżniowego jest całkowite pozbycie się tlenu z wnętrza pojemnika. W celu uzyskania efektu próżni trzeba skorzystać z urządzeń, które odsysają tlen. Próżniowe pakowaczki to niezbędne narzędzia w każdej kuchni, próżniowo pakowane powinno być zarówno produkty świeże jak i przeznaczone do mrożenia. Proces ten przyspieszymy także korzystając z zgrzewarek do foli, które szczelnie zamkną foliowe woreczki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*