W każdej zdrowej kuchni codziennie stosowane są odżywcze produkty, bogate w witaminy i minerały. W zbilansowanej diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe z pełnego przemiału, warzywa i owoce oraz wysokiej jakości nabiał. Posiłki można uzupełnić owocową herbatą lub ziołowym naparem. Nie można w tym wszystkim zapomnieć o korzystnych dla organizmu tłuszczach.
W przygotowywanych posiłkach warto uwzględnić wysokojakościowe tłuszcze – najlepiej roślinne, z pierwszego tłoczenia. Wśród polecanych przez dietetyków oraz lekarzy tłuszczy prym wiedzie włoska oliwa z oliwek, która wyróżnia się znakomitym smakiem. Co więcej, do wyboru przekonują walory odżywcze, a przede wszystkim wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych. Oliwa extra virgin bogata jest także w witaminy: A, B, E i K. Duża ilość przeciwutleniaczy oraz kwasów omega 3 również zachęca do wyboru tego produktu. Warto przy tym pamiętać, że wyższa cena związana jest z doskonała jakością i niezwykle starannym procesem pozyskiwania surowców.
Dobra oliwa z oliwek pochodzi z najlepszych upraw we Włoszech. Swój unikalny smak i aromat zawdzięcza skrupulatnym zbiorom oraz niezwykle staranne wykonanemu procesowi tłoczenia na zimno – w ten sposób można zachować najwięcej wartości odżywczych. Takie zdrowe tłuszcze mogą stanowić ważny dodatek do różnych posiłków – np. do sałatek i surówek oraz wielu innych bardziej wymyślnych dań. Warto przy tym pamiętać, że wysokogatunkowa oliwa ma korzystny wpływ m.in.. na układ krążenia oraz układ nerwowy.