Dlaczego cena oliwy dobrej jakości jest wysoka?

W każdej zdrowej kuchni codziennie stosowane są odżywcze produkty, bogate w witaminy i minerały. W zbilansowanej diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe z pełnego przemiału, warzywa i owoce oraz wysokiej jakości nabiał. Posiłki można uzupełnić owocową herbatą lub ziołowym naparem. Nie można w tym wszystkim zapomnieć o korzystnych dla organizmu tłuszczach.

Odżywcza i wyśmienita w smaku oliwa

W przygotowywanych posiłkach warto uwzględnić wysokojakościowe tłuszcze – najlepiej roślinne, z pierwszego tłoczenia. Wśród polecanych przez dietetyków oraz lekarzy tłuszczy prym wiedzie włoska oliwa z oliwek, która wyróżnia się znakomitym smakiem. Co więcej, do wyboru przekonują walory odżywcze, a przede wszystkim wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych. Oliwa extra virgin bogata jest także w witaminy: A, B, E i K. Duża ilość przeciwutleniaczy oraz kwasów omega 3 również zachęca do wyboru tego produktu. Warto przy tym pamiętać, że wyższa cena związana jest z doskonała jakością i niezwykle starannym procesem pozyskiwania surowców. 

Dobra oliwa z oliwek pochodzi z najlepszych upraw we Włoszech. Swój unikalny smak i aromat zawdzięcza skrupulatnym zbiorom oraz niezwykle staranne wykonanemu procesowi tłoczenia na zimno – w ten sposób można zachować najwięcej wartości odżywczych. Takie zdrowe tłuszcze mogą stanowić ważny dodatek do różnych posiłków – np. do sałatek i surówek oraz wielu innych bardziej wymyślnych dań. Warto przy tym pamiętać, że wysokogatunkowa oliwa ma korzystny wpływ m.in.. na układ krążenia oraz układ nerwowy.

Super Portal

Super Portal jest super, ponieważ pozwala skutecznie zaspokoić Twoją ciekawość i dostarczyć Ci codzienną dawkę konkretnego, wartościowego contentu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 + cztery =