Jak odpowiednio parzyć yerba mate?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wśród najpopularniejszych napojów z całą pewnością króluje kawa, która jest pita na całym globie i ma rzesze wiernych fanów. Alternatywą dla niej może być jednak yerba mate, czyli ziołowy napar, zrobiony z liści i łodyżek rośliny o nazwie Ostrokrzew Paragwajski. Napój pochodzi rzecz jasna z Paragwaju, a do nas trafia w formie ususzonej, gotowej do zaparzenia. Odpowiednio przygotowana yerba mate może posiadać sporo pozytywnych właściwości. Jak zatem zaparzyć ją prawidłowo, aby móc skorzystać z jej dobrodziejstw?

Parzenie yerba mate krok po kroku

W pierwszej kolejności należy wsypać listki do kubka w ilości pomiędzy 1/4, a 3/4 jego wysokości. Dokładna ilość będzie zależała już od nas samych, a dokładniej od tego jak bardzo intensywny smak zamierzamy uzyskać. Zaleca się też, aby mniej rozdrobnionego suszu zawsze nasypać mniej. Po nasypaniu powinniśmy uformować z niego kopczyk, a więc ułożyć nasyp wewnątrz kubka tak, aby z jednej strony sięgał szczytu, a z drugiej widoczne było dno. Następnie zalewamy kubek wodą o temperaturze między 70°C a 80°C, którą możemy uzyskać zdejmując wodę z gazu na moment przed rozpoczęciem bulgotania lub po zagotowaniu odstawiając ją na kilka minut do ostygnięcia. Temperatura ma w tym przypadku o tyle istotne znaczenie, że jeżeli będzie zbyt wysoka, to smak naparu może być bardziej gorzki. Po zalaniu pozostaje nam już tylko umieszczenie w środku naczynia bombilli, czyli specjalnej rurki połączonej z sitkiem. W tym momencie możemy oddać się już rozkosznemu spożywaniu yerba mate, korzystając z jej zalet, takich jak chociażby działaniu pobudzającemu, czy też leczniczemu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*