Jeść i chudnąć, czy to możliwe? Jest to marzenie każdej osoby z nadwagą. Mnogość diet cud dowodzi, że nie ma tej uniwersalnej, działającej na każdego. Głodówki, preparaty odchudzające czy wyczerpujące ćwiczenia fizyczne też prowadzą donikąd, jeśli nie zmieni się złych nawyków na stałe.
Zrzucenie wagi gwarantuje jedynie dostarczenie mniejszej ilości kalorii, niż wskazuje na to dzienne zapotrzebowanie organizmu. Zdrowe, zróżnicowane odżywianie w okresie redukcji wagi to 70-75%, a odpowiednia dawka ruchu – 25% drogi do sukcesu. Ograniczenie spożywania kalorii można osiągnąć różnymi sposobami. Popularne jest ich dokładne liczenie i odważanie produktów, a także zwiększenie zapotrzebowania kalorycznego poprzez włączenie umiarkowanego ruchu w postaci uprawiania ulubionej dyscypliny sportu, lub zwykłych spacerów.
Wygodnym sposobem na kontrolowanie ilości spożywanych kalorii jest skorzystanie z oferty diety pudełkowej. W regularnych odstępach czasowych dostarczane są zbilansowane posiłki, a klient nie musi tracić czasu na ich planowanie i przygotowywanie.
Przykładowe przepisy na dania z tego jadłospisu można znaleźć na https://www.pureandfresh.pl/post/dietetyczne-dania-diety-pudelkowej-przepis.
W procesie redukcji wagi zdarzają się okresy zastoju. Aby pobudzić organizm do dalszej utraty wagi, można zastosować tzw.rotację kaloriami. Polega ona na dostarczaniu różnej ilości kalorii w różne dni, np. gdy planowana jest dieta 2500 kcal, co drugi dzień należy przygotować menu na 2300 kcal, a co drugi na 2700 kcal. W ten sposób tygodniowy rachunek kaloryczny będzie bez zmian, organizm za to nie przyzwyczai się do stałej podaży i nadal będzie tracił zbędne kilogramy.