Od setek lat oliwa z oliwek jest wykorzystywana do tworzenia smacznych i pożywnych potraw. Ale to nie wszystko! Oliwa z oliwek jest także wykorzystywana w kosmetykach, środkach czystości, farbach, a nawet paliwach. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tym wszechstronnym płynnym złocie. Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy oliwa z oliwek jest naprawdę dobra dla Ciebie?
Olej z oliwek ma najwyższą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich olejów, co oznacza, że pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i podwyższyć poziom dobrego. Zawiera również przeciwutleniacze, które wzmacniają Twój układ odpornościowy, chronią skórę przed toksynami, utrzymują ją w zdrowiu i zapobiegają niektórym poważnym chorobom, takim jak rak. Jest używana jako podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni śródziemnomorskiej lub jako dodatek ożywiający każdy posiłek. Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia i niską zawartość kwasów tłuszczowych, dzięki czemu doskonale nadaje się do gotowania i pieczenia. Smak oliwy z oliwek sprawia, że jest ona idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw, od sałatek po zupy i owoce morza; z chlebem lub zamiast masła na grzankach.