W jakim celu stosowana jest dezynfekcja termiczna?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dezynfekcja termiczna jest metodą sterylizacji, która wykorzystuje ciepło do niszczenia mikroorganizmów. Proces ten może być przeprowadzony na wiele sposobów, jednym z najczęściej spotykanych jest użycie gorącego powietrza oraz pary.

Jak przebiega proces dezynfekcji termicznej?

Głównym celem dezynfekcji termicznej jest zniszczenie wszystkich wirusów, bakterii, grzybów i zarodników występujących na powierzchniach lub narzędziach, które mają kontakt z żywnością lub napojami. Proces ten ma szczególnie znaczenie w procedurach związanych z bezpieczeństwem żywności.

Najczęściej stosowaną metodą dezynfekcji termicznej jest autoklawowanie, które wykorzystuje parę wodną o wysokiej temperaturze do sterylizacji zawartości komory autoklawu. Para jest wprowadzana do komory pod ciśnieniem, podnosząc jej temperaturę powyżej temperatury wrzącej wody (100°C). Połączenie ciśnienia i temperatury sprawia, że wszystkie mikroorganizmy znajdujące się w komorze nie są w stanie przetrwać.

Ta metoda, znana również jako sterylizacja gorącym powietrzem jest najczęściej stosowana w przypadku wyrobów medycznych, takich jak narzędzia dentystyczne. Urządzenie jest umieszczane w komorze, a wokół niego krąży gorące powietrze. Temperatura powietrza jest ustawiona tak, aby mieć pewność, że wszystkie mikroorganizmy zostaną zabite.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*