Jak przygotować się na piknik?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wraz z nastaniem wiosny dni robią się coraz dłuższe i bardziej słoneczne, dlatego wiele osób zamiast przesiadywać w domu woli spędzić czas na zewnątrz. Piękna pogoda sprzyja jednak nie tylko spacerom, ale także organizacjom spotkań towarzyskich w plenerze, w końcu piknik w gronie znajomych może być ciekawą alternatywą na wiosenne dni.

Jeśli chcemy, aby organizowany przez nas piknik był udany, powinniśmy się do niego odpowiednio przygotować. Przygotowując jedzenie warto postawić na potrawy, które łatwo zjeść poza stołem, najlepiej w formie zimnych przekąsek z ulubionych, sezonowych dodatków. Oczywiście nie wszystkie potrawy będziemy jedli rękami, dlatego na piknik warto zabrać ze sobą komplet plastikowych widelców, nożyków oraz łyżeczek. Jedzenie bardziej podatne na wysokie temperatury, np. wędliny oraz sery, można zapakować do lodówki turystycznej, dzięki czemu nie stracą swojego zapachu oraz konsystencji. Lodówka sprawdzi się także do przechowywania napojów, nie tylko alkoholowych – w końcu w gorący dzień każdy chce schłodzić się zimnym napojem. Aby zachować odpowiednie normy sanitarne wszystkie przygotowywane potrawy warto zapakować w torebki i woreczki strunowe, unikniemy wtedy wymieszania się zapachów. W sezonie letnim produkty jednorazowe znajdziemy bez problemu w każdym sklepie spożywczym, robiąc zakupy warto pamiętać także o serwetkach, które ułatwią zachowanie czystości. Jeśli nasz piknik ma być bardziej wytworny możemy na nim zaserwować wino musujące, tutaj z pomocą mogą przyjść jednorazowe lampki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*