Urządzenia chłodnicze, jakie używa się w branży przemysłowej

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Chłodzenie polega na utrzymaniu niższej temperatury w otoczeniu oraz odprowadzeniu z pomieszczenia ciepła. Skutkiem źle działającej instalacji chłodniczej są straty dla przedsiębiorstwa, dlatego ważne jest, by regularnie przeprowadzać inspekcje sprzętu i jego konieczne naprawy. Jest to kluczowe zwłaszcza w branży przemysłowej, gdy każda awaria może oznaczać starty w towarze oraz niedobory produkcyjne. Tak więc prawidłowo działający sprzęt chłodniczy daje gwarancję ciągłości produkcji jak i odpowiada za jakość pracy. Czym wyróżnia się jednak taki sprzęt i na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru?

Komory chłodnicze

Podstawowe maszyny wykorzystywane w branży przemysłowej to chłodziarki, lodówki oraz zamrażarki. Tzw. komory chłodnicze są na wyposażeniu niemal każdego sklepu czy magazynu. Do składowania oraz przechowywania produktów stosuje się także mroźnie, zasobniki chłodu, chłodnie, wytwornice lodu czy inne agregaty chłodnicze. To, na jaki automat się zdecydujemy, zależy od oczekiwań i preferencji przedsiębiorcy odnośnie wykorzystania maszyny na co dzień. Są jednak podstawowe elementy, o których bez wyjątku powinno się pamiętać. Otóż podstawowe cechy, jakie musi spełniać każdy z nich to niski pobór energii. Chłodnie potrzebują dużo mocy, a ich energooszczędny charakter pozwoli na zaoszczędzenie przy tym sporej ilości pieniędzy. Maszyny jednocześnie muszą być w pełni zautomatyzowane, tak by po ich podłączeniu nie była konieczna ciągła praca z ich ponownym ustawianiem. Komory chłodnicze muszą także przejść pozytywnie testy sprawności oraz jakości, tak by montaż agregatów chłodniczych przebiegł bez zakłóceń. Kluczowa kwestia to także wskaźnik jakości temperatury.

Szafy, witryny oraz stoły

Posiadają mniejsze możliwości niż komory, przy czym przeważnie stosuje się je jako element ekspozycyjny dla wystawienia towaru. Szafy i witryny znajdują zastosowanie w restauracjach i miejscach szybkiej obsługi, gdzie liczy się wówczas utrzymanie świeżego produktu. To nic innego jak swego rodzaju duża lodówka, gdzie mieszczą się przekąski czy napoje. Stoły i mroźnice są znacznie bardziej pojemne. Blaty z nierdzewnej stali tych pierwszych stosuje się do bieżącej pracy z jedzeniem, zaś mroźnice pozwalają na przechowywanie jedzenia w pobliżu miejsca pracy. Innym przykładem zastosowania chłodni są witryny. Te wyłącznie eksponują towar np. na poziomie wzroku klienta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*